Pågående och kommande utställningar

Med glädje och stolthet presenterar vi årligen en rad olika konstutställningar med både erkända konstnärer och glada amatörer. Under sommaren pågår alltid en större utställning, 2024 med temat
Jakt – från slott till koja.

Konst till allas väggar

PÅGÅENDE 20 januari - 25 februari

Välkomna till utställning av den konst som köpts in av Vingåkers kommun under de senaste åren.

Vingåkersbygdens konstförening

KOMMANDE 2 mars - 17 mars

Vingåkersbygdens konstförening visar verk av konstnärerna Pernilla Deurell och Lotta Enocsson.

SOS Konstrunda

KOMMANDE 26 mars - 7 april

Konstföreningen Söder om sjön visar en samlingsutställning under årets Konstrunda.

Digga det!

KOMMANDE 15 april - 5 maj

Skolornas konstsalong med gästdeltagare från daglig verksamhet visar sina verk på temat "Digga det!"

Jakt - från slott till koja

KOMMANDE 15 juni - 22 september

Människan har i alla tider jagat både för överlevnad och nöje. Sommarens utställning visar jakten i konstens och modets värld, från ett överklassens nöje till att vara något för alla. Vi dyker ner i dess historia och berättar om olika typer av jakt från Hubertusjakt till ett stilla jaktpass en frostig novembermorgon.

Permanenta utställningar

I våra permanenta utställningar får du en inblick i hur livet på slottet var i början av 1800-talet. Hur såg det ut här då, vad gjorde man på dagarna, vad åt man, vilka arbetade här och hur kunde en arbetsdag se ut?

Grevens Grand tour

Invigs våren 2024

Följ med på de unga bröderna Gustaf och Fredrik Ulfs Grand tour genom Europa. Resan pågick i två år och passerade länderna Danmark, Tyskland, Holland, England, Frankrike och Schweiz. Utställningen är uppbyggd utifrån Gustaf Trolle-Bondes dagboksanteckningar och ger en spännande inblick i unga mäns tankar om sin samtid som präglades av bland annat efterdyningarna av franska revolutionen och kriget mellan Frankrike och Italien.

Välkommen hem till Gustaf

Hur såg det ut på Säftsaholms slott när Gustaf Trolle-Bonde bodde här? Hur var det möblerat? Vad gjorde man på dagarna? Hur såg sällskapslivet ut?

Salongen och Spegelförmaket har möblerats upp efter gamla inventarieförteckningar från 1830-talet. I dessa rum hänger också några av de verk som ingick i Säfstaholmssamlingen, på sin tid Sveriges största privata samling.

Hovhållning på Säfstaholms slott

I det tidigare Kabinettet och Sängkammaren kretsar utställningen kring Vingåker och bygdens historia, något som inte tidigare funnits på slottet. Hur kunde en arbetsdag se ut på ett stort gods under den här tiden? Vad pågick egentligen bakom kulisserna?