I höstens utställning får greve Gustaf Trolle-Bonde huvudrollen.

Utställningen handlar om greven och hans konstnärsvänner, om hur livet på slottet var i början av 1800-talet. Hur såg det ut här då, vad gjorde man på dagarna, vad åt man, vilka arbetade här och hur kunde en arbetsdag se ut?

Utställningen är uppdelad i tre delar. En konstutställning där vi möter några av de konstnärer som gästade Säfstaholms slott. En del som visar hur det såg ut på slottet när Gustaf Trolle-Bonde bodde här och en del som fokuserar på hur livet bakom kulisserna var på ett gods under 1800-talets första hälft.

Utställningen invigs 18 september under temat ”Blind date med Gustaf Trolle-Bonde” och pågår fram till 18 december. Greven blev under sitt liv blind, men fortsatte att samla på konst fram till sin död. Delar av utställningen är därför interaktiv och du som besökare får själv testa hur man kan uppleva konst som synskadad.

Grevens konstnärsvänner

Vi visar verk av bland annat Elias Martin, Johan Gustaf Sandberg, Josef William Wallander samt Carl Stephan Bennet. Gemensamt för dessa är att många av deras verk idag kan ses som ett tidsdokument. Där deras blick blir till en bild av det offentliga, såväl som det vardagliga och privata livet.

Läs mer

Säfstaholms slotts hovhållning

En del av utställningen fokuserar på Vingåker och bygdens historia. Det är något som tidigare inte funnits på slottet och vi kommer att låta dessa rum följa med på huvudställningens tema. I år kommer det därför att handla om livet bakom kulisserna. Hur kunde en arbetsdag se ut på ett stort gods under den här tiden? Vilka var det som arbetade här och hur många var det som ingick i grevens hov? Vad åt man i salongerna och nere i köket? Vilka var gästerna?

Läs mer

Välkommen hem till Gustaf

Hur såg det ut på Säftsaholms slott när Gustaf Trolle-Bonde bodde här? Hur var det möblerat? Vad gjorde man på dagarna? Hur såg sällskapslivet ut?

Två av rummen i slottet – Salongen och Spegelförmaket, kommer att ingå i den permanenta delen av utställningen. Rummen möbleras upp efter gamla inventarieförteckningar från 1830-talet. Här finns noga beskrivet hur alla rummen var uppmöblerade och vilka prydnadsföremål som fanns och vilken färg som var på väggar och textilier. I dessa rum kommer också några av de verk som ingick i Säfstaholmssamlingen, på sin tid Sveriges största privata samling, att hänga.

Läs mer